ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Ελλάδα σε άνθηση – Greece in bloom!

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, η Νεολαία Ευρωπαϊκή Έκφραση βρέθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, προσκεκλημένη στην επίσημη παρουσίαση της ταινίας αυστριακής παραγωγής  “Greece in bloom” – «Η Ελλάδα σε άνθηση». Αυτή η αυτοχρηματοδοτούμενη απόπειρα παρουσιάστηκε και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα φέτος, με πρωτοβουλία του αυστριακού ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας και με την αρωγή ελλήνων συναδέλφων του, παρόντων επίσης στην εκδήλωση, των ευρωβουλευτών Άννυς Ποδηματά, Μαριέττας Γιαννάκου και Γεωργίου Παπαστάμκου.

Τα μέλη της ΝΕΕ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την «οδύσσεια» ενός αυστριακού σκηνοθέτη στα δύο μεγάλα πελάγη και στην κουζίνα της χώρας μας. Το ταξίδι με ιστιοφόρο ξεκίνησε από τα Μάταλα της Κρήτης και κατέληξε στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου· μας σύστησε με συμπολίτες μας έλληνες, διαφόρων ηλικιών κι απασχολήσεων. Ένας οινοπαραγωγός μας έδωσε την ματιά του επιχειρηματία στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα ενώ μια καθηγήτρια φιλοσοφίας εστίασε κυρίως στην αδυναμία των ελλήνων να αφομιώσουν τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης – κάτι στο οποίο η ίδια αναγνώρισε την πηγή των δυσκολιών. Ένας νεαρός αστυνομικός μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που συνάντησε στην Αθήνα με το οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ενώ ξεχώρισε μια βρετανίδα, χρόνια διαμένουσα στην Ελλάδα με την οικογένειά της, η οποία εξέφρασε την ελπίδα της να αλλάξουν σύντομα τα πράγματα στη χώρα πριν αναγκαστεί να την εγκαταλείψει.

Στο ντοκυμανταίρ, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους λόγω της οικονομικής κατάστασης αντιπαραβάλλονται στον λιτό, απλό αλλά «πλούσιο σε υπομονή και μεράκι» τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουν σε μια χώρα που είναι εύφορη, ηλιόλουστη και τους προσφέρει απλόχερα τα πάντα. Στόχος του σκηνοθέτη φαίνεται να είναι ακριβώς η παρουσίαση αυτού του δίπολου των ελλήνων που περνάνε δύσκολα σε μία Ελλάδα πλούσια σε πόρους που «ανθούν» πέρα από την κρίση των ανθρώπων. Η ταινία «μας» τσίγκλησε. Όχι γιατί είπε κάτι καινούριο αλλά ακριβώς γιατί ο στόχος της ήταν να δείξει τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τη ματιά ενός ξένουν και να σπάσει την αίσθηση που υπάρχει στην –υπόλοιπη– Ευρώπη αναφορικά με τους έλληνες που είναι τεμπέληδες, διεφθαρμένοι και ανίκανοι να αλλάξουν.

Ακολούθησε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές και υπεβλήθησαν ερωτήσεις από το κοινό. Η παρουσία της ΝΕΕ ήταν ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος μιας και τέτοιες πρωτοβουλίες κινούνται στην κατεύθυνση της προώθησης της ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας που είναι και ένας από τους στόχους της οργάνωσης μας.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την τιμητική πρόσκληση και την εγκάρδια υποδοχή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s