ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Σεμινάρια Πολιτικής Σκέψης: “Ξεκίνησε ο Α’ κύκλος”

Ξεκίνησαν τα φιελελεύθερα “Σεμινάρια Πολιτικής Σκέψης” που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Έκφραση εμ την ευγενική υποστήριξη του γερμανικού Ιδρύματος “Friedrich-Naumann-Stiftung Für Die Freiheit”. Ο Α’ κύκλος με θεματική “Οι φιλελεύθερες ιδέες: αφετηρία, πορεία, επικαιρότητα”, περιλαμβάνει 6 σεμιναριακές ενότητες, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο 2013, με σημείο συνάντησης το ξενοδοχείο Αmarilia, στην Βουλιαγμένη.

Η έναρξη έγινε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, καθώς οι 25 συμμετέχοντες (οι περισσότεροι μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι επαγγελματίες) συναντήθηκαν για να κοινωνήσουν τις ιδέες του φιλελευθερισμού και να απαντήσουν σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την φιλοσοφία, την επιστήμη και την πολιτική, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ο πρώτος εισηγητής, κος Αριστείδης Χατζής (Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου | Πανεπιστήμιο Αθηνών) αναφέρθηκε σε θεεμελιώδη ερωτήματα όπως “τι είναι ο Φιλελευθερισμός;”, “πότε εμφανίστηκε και με ποιους θεσμούς συνδέθηκε;”, “ποια είναι η σχέση του με τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία;” κι ακόμη ανέλυσε τα είδη του Φιλελευθερισμού και τις διαφορές τους από τον Νεοφιλελευθερισμό.

Ο κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας | Πανεπιστήμιο Αθηνών), ασχολήθηκε με τον Φιλελευθερισμό ως πολιτικό ρεύμα και ως πρακτική πολιτική επιλογή, εξετάζοντας τον βαθμό της διάχυσής του στην ελληνική κοινωνία κατά τον 20ό αι. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δόθηκε στην ιδεολογία και την πρακτική των μεγαλων πολιτικών σχηματισμών, πρωτίστως κατά τις εποχές των δύο “κυμάτων εκσυγχρονισμού” του 20ού αι, που συνδέθηκαν, αντίστοιχα, με τις ηγεσίες των Ελευθερίου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κος Δημήτρης Σκάλκος (Πολιτικός Επιστήμονας, συγγραφέας) εκκινώντας από τη διαπίστωση της διαχρονικής υπο-εκπροσώπησης των φιλελεύθερων ιδεών στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, πραγματεύτηκε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους θεσμούς και τις ιδέες ως παράγοντες πολιτικής σταθερότητας και αλλαγής και προτείνει μία ανάγνωση του «φιλελεύθερου ελλείμματος» με άξονα την κυριαρχία των ειδικών συμφερόντων («προσοδοθηρία») στο ελληνικό πολιτικο-οικονομικό σύστημα.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις, ξεκίνησε ο κύκλος των βιωματικών ασκήσεων, με εισαγωγικό χαρακτήρα και δραστηριόπτητες γνωριμίας, εξασφάλισης κοινών κανόνων διαλόγου και στοιχεία κριτικής σκέψης.

Η επόμενη συνάντηση του Α’ κύκλου θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Φεβρουαρίου.

Leave a comment